Άνθρωπος και σκύλος, παρέα στην προσαρμογή - επιστροφή απο τις διακοπές.

Δίποδοι και τετράποδοι μετά το
τέλος των διακοπών άλλοι λίγο και άλλοι πολύ συνήθως έχουμε μια δυσκολία στο να προσαρμοστούμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η ρουτίνα, οι υποχρεώσεις -επαγγελματικές και προσωπικές - ο ρυθμός της πόλης για να τα προλάβουμε όλα, μας προσγειώνουν τις περισσότερες φορές απότομα και δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε τις πρώτες μέρες της επιστροφής μας από την χαλαρότητα των καλοκαιρινών διακοπών.


Παρόμοια προβλήματα  αντιμετωπίζει και ο σκύλος μας, που δεν έχει μόνο τις δυσκολίες προσαρμογής που νιώθει ο ίδιος, αλλά και τις δικές μας δυσκολίες, οι οποίες τον επηρεάζουν άμεσα.

  • Εμένα με αφήσατε στην πανσιόν

 

Ας ξεκινήσουμε από τους σκύλους που δεν είχαν την τύχη να συνοδεύσουν τους ιδιοκτήτες τους στις διακοπές τους και μείνανε για φιλοξενία σε κάποια πανσιόν. Αν ο σκύλος έχει μείνει πολλές φορές κι έχει συνηθίσει, η προσαρμογή στην καθημερινότητα είναι εύκολη. Αν όμως είναι η πρώτη του φορά και είναι μεγάλος σε ηλικία, τις πρώτες μέρες της επιστροφής του είναι κάπως μαζεμένος και δείχνει προβληματισμένος, ενώ μετά από λίγες μέρες είναι όλα μια χαρά.

 

Είναι αυτονόητο ότι αναφερόμαστε σε πανσιόν με νόμιμες προδιαγραφές για την ασφάλεια σκύλου μας και που διατηρούνται από ευσυνείδητους επαγγελματίες που τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Αν αφήσουμε το σκύλο μας σε κάποιο φίλο ή συγγενή τον οποίο το ζώο γνωρίζει, ο σκύλος σε πολλές περιπτώσεις γυρίζει σπίτι εντελώς "φευγάτος" γιατί αυτό το διάστημα του έκαναν όλα τα χατίρια κι έχει ξεφύγει εντελώς από τις συνήθειες του. Είναι φρόνιμο  να «εκπαιδεύσουμε» τον άνθρωπο που θα κρατήσει τον σκυλάκο μας, να κρατήσει έστω και κατά προσέγγιση ένα πρόγραμμα για να μη ταλαιπωρείται και ο σκυλάκος και εμείς όταν επιστρέψουμε.

 

Κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι καλό να κρατάμε ένα πρόγραμμα, έστω και χαλαρό, στην καθημερινότητα του σκύλου. Ο τετράποδος φίλος μας το έχει ανάγκη και νιώθει ασφάλεια. Φροντίστε π.χ. τα γεύματα του να είναι περίπου την ίδια ώρα, μην τον αφήνετε να παίζει με όλους τους παραθεριστές, ούτε να φεύγει και να γυρνάει όταν θέλει, αλλά ούτε και να απολαμβάνει τα μεζεδάκια που του δίνει όποιος βρεθεί μπροστά του.

Α) Τα κουτάβια

 

Σε αυτήν την περίπτωση φροντίστε μόλις επιστρέψετε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα κανόνων υγιεινής σχετικά με το λέρωμα και ξεκινήστε την εκπαίδευσή του στην υπακοή και στην συμπεριφορά  για να κάνετε αρμονική τη συμβίωσή σας. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται συνήθως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κουτάβι έχει συνηθίσει να είμαστε πολλές ώρες μαζί του και τώρα θα μείνει μόνο του όταν εμείς επιστρέψουμε στην εργασία μας. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στο λέρωμα κι αν ο σκύλος στις διακοπές έμενε σε ανοιχτό χώρο και λέρωνε εκεί, επιστρέφοντας στο διαμέρισμα της πόλης θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα του λερώματος, κάνοντας πολλές βόλτες.

 

Β) Οι ενήλικοι σκύλοι

 

Αν τα σκυλιά είναι 3-4 χρονών και συνηθίζουμε να κάνουμε διακοπές μαζί τους, μετά από λίγες μέρες όλα αποκαθίστανται, εκτός αν εμείς αρνιόμαστε να προσαρμοστούμε και μεταφέρουμε τη δυσφορία και τη νευρικότητά μας και στο σκύλο μας.  Στα νεαρά σκυλιά, μερικές φορές υπάρχει μια δυσκολία μετά τη χαλαρότητα των καλοκαιρινών διακοπών. Αν περάσανε τις διακοπές τους σε ανοιχτό χώρο και συνέχεια παρέα με σας όπου ήσασταν, η αλλαγή της ρουτίνας του χειμώνα τούς πέφτει βαριά. Αρχίζουν να γαβγίζουν όταν μείνουν μόνα τους κι έχουν ανάγκη για περισσότερο παιχνίδι, άσκηση και εκτόνωση, αλλιώς εκτονώνουν την ενέργειά τους τρέχοντας μέσα στο σπίτι, γαβγίζοντας, κάνοντας ζημιές, ενώ όταν βγαίνουν βόλτα τραβάνε πάρα πολύ το λουρί τους, κι αν τα αφήσετε ελεύθερα δύσκολα επιστρέφουν σε εσάς όταν τα καλέσετε.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει το πρόγραμμα που αναφέραμε πιο πάνω. Όταν, δε, οι διακοπές σας πλησιάζουν στο τέλος τους, φροντίστε να γίνετε λίγο πιο αυστηροί έτσι ώστε η μετάβαση στις συνήθειες της πόλης να γίνει με πιο ήπιο τρόπο. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των διακοπών να μη δίνετε στο σκύλο σας ό,τι περισσεύει από το φαγητό σας ή ότι μαζεύετε από τα εστιατόρια και κρατήστε τη διατροφή της πόλης, γιατί εκτός από τον κίνδυνο να τον βγάλετε απ' τη σειρά του, βάζετε σε κίνδυνο και την υγεία του.

 

  • Η ιδανική στιγμή της εκπαίδευσης

 

Αν θεωρήσουμε ότι ο σκύλος γυρνάει απ' τις διακοπές και μπαίνει σε μια "νέα" κατάσταση, μπορείτε, αν ασχοληθείτε μεθοδικά με τα προβλήματα συμπεριφοράς του, να τα ξεπεράσετε.

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι ο σκύλος, κατά τη διάρκεια των διακοπών, σταμάτησε μία κακή συνήθεια, όπως π.χ. να γαβγίζει με τον παραμικρό θόρυβο, ασχοληθείτε συστηματικά και μαζί με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή είναι πολύ πιθανόν ο σκύλος να το ξεπεράσει.

 

Μη μπείτε σε σκέψεις του τύπου "ο καημένος είναι ακόμα υπό την επήρεια των διακοπών και θα το ξεπεράσει σε ένα-δύο μήνες", γιατί όποιες προβληματικές αντιδράσεις έχετε θα μείνουν μόνιμα.

Επίσης, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας και να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις για λεϊσμανίαση και ερλιχίωση, ιδιαίτερα αν έχετε πάει μεγάλης διάρκειας διακοπές σε τοποθεσίες με πολλά κουνούπια ή τσιμπούρια. Είναι σίγουρο ότι μετά τις διακοπές, άνθρωποι και σκύλοι δυσκολεύονται να μπούνε πάλι στη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά δυστυχώς είναι αναγκαίο γιατί οι διακοπές μας διαρκούν μόνο λίγες μέρες και ο υπόλοιπος χρόνος είναι η ρουτίνα.

 

Επίσης, αν ο σκύλος είναι κουτάβι, το τέλος των διακοπών είναι η ιδανική φάση για εκπαίδευση.

Ευκαιρία να τα μάθει όλα απ' την αρχή και εσείς κι αυτός. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολείων.

 

Μην  ξεχνάτε ότι για εμάς που έχουμε σκύλο δεν ισχύει το "τα κεφάλια μέσα" γιατί και την καλύτερη παρέα έχουμε και τις βόλτες μας θα τις κάνουμε χειμώνα - καλοκαίρι !

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS