Η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να γίνει με κατ' οίκον επισκέψεις, με παραμονή του σκύλου στο χώρο της σχολής και με μαθήματα στη σχολή, όπου ο ιδιοκτήτης πηγαίνει και φεύγει μαζί με το σκύλο του.

 

Μάθετε τα υπέρ και τα κατά όλων των τρόπων εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με το χαρακτήρα του σκύλου σας, αλλά και το δικό σας ελεύθερο χρόνο, επιλέξτε τον πιο αποτελεσματικό για τον αγαπημένο σας φίλο.

 

Η εκπαίδευση του σκύλου είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αρμονική συμβίωση με τον πιστό μας φίλο, αν πρόκειται να τον έχουμε για συντροφιά, και στην καλή συνεργασία για τις περιπτώσεις που έχουμε το σκύλο για εργασία (φύλαξη, κυνήγι, ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών, ναυαγοσώστη, διασώστη σεισμών, βοηθό για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για σπορ).

  • Αναζητώντας εκπαιδευτή

 

Ο τρόπος που θα επιλέξετε εκπαιδευτή είναι λίγο σύνθετος. Κατ' αρχήν, μην εμπιστεύεστε κάποιον ο οποίος χωρίς να δει από κοντά εσάς και το σκύλο σας, θα σας απαντήσει από το τηλέφωνο ότι το ζώο θα εκπαιδευτεί τελείως με έναν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων. Ζητήστε να συναντηθείτε από κοντά στο χώρο του, να δείτε πώς δουλεύει με άλλα σκυλιά τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, κι όχι έναν σκύλο 4-5 ετών, τελειωμένο στην εκπαίδευση που θα κάνει επίδειξη.

 

Ζητήστε πληροφορίες από άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι έχουν εκπαιδεύσει τα ζώα τους.

 

Πείτε στον εκπαιδευτή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ζητήστε να σας δώσει λύσεις μέσα από την εκπαίδευση, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί από πολλούς εκπαιδευτές να γίνονται ατελείωτες συζητήσεις, να εστιάζεται το θέμα της εκπαίδευσης στους λόγους από τους οποίους προέρχονται τα προβλήματα, αλλά να μη δίνεται ποτέ η λύση.

 

Ο σκύλος πρέπει να υπακούει εσάς!

 

Άλλες φορές, το αποτέλεσμα είναι ο ιδιοκτήτης να εισπράττει την απάντηση ότι δεν είναι ικανός να επιβληθεί στο σκύλο του και ότι το ζώο έχει γίνει αρχηγός στη μικρή τους αγέλη. Βέβαια, πολλές φορές είναι όντως έτσι, αλλά εκεί κρίνεται η γνώση και η ικανότητα του εκπαιδευτή, ο οποίος, αφού βρει τους λόγους από τους οποίους προέρχονται τα προβλήματα, οφείλει να εκπαιδεύσει το σκύλο και τον ιδιοκτήτη, αλλιώς να μην τον αναλάβει αν δεν μπορεί.

 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύετε τα χρήματα, το χρόνο σας και παράλληλα να καταστρέφετε το σκύλο σας με κάποιον ο οποίος θα προσπαθήσει να μεταφέρει την δική του ανικανότητα σε εσάς. Δικαιολογίες του τύπου "εμένα με ακούει ως εκπαιδευτή, εσένα που είσαι ιδιοκτήτης όχι", δεν ισχύουν. Μπορεί πάντα ο σκύλος στην αρχή να υπακούει καλύτερα στον εκπαιδευτή, αλλά υπακούει και τον ιδιοκτήτη του. Άλλωστε, όταν ζητήσετε τη βοήθεια του εκπαιδευτή, στην ουσία του ζητάτε να μάθει το σκύλο σας να υπακούει εσάς, κι όχι μόνο εκείνον.

 

Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής να έχει κάποια έδρα σταθερή, να ξέρετε πού θα τον βρείτε και όταν τον χρειαστείτε για κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς, να μην τον ψάχνετε.

Αποφύγετε εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν τους σκύλους μέσα σε 7-8 μαθήματα και μετά συνεχίζουν με e-mail.

 

Περιοδικά, διαφημίσεις, αγγελίες εφημερίδων, τηλεόραση, internet, συστάσεις από άλλους ιδιοκτήτες, μας βοηθούν να βρούμε κάποιον επαγγελματία. Πριν καταλήξετε στη δική σας γνώμη, είναι καλύτερα να μιλήσετε με δυο-τρεις εκπαιδευτές και αφήστε το ένστικτό σας να σας οδηγήσει. Ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης που αποτελεί τη βάση για τα υπόλοιπα στάδια είναι η βασική υπακοή.

  • Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας:

 

01. Επισκέψεις στο σπίτι

Με εξαίρεση έναν πολύ μικρό αριθμό σωστών επαγγελματιών, εδώ έχουμε συνήθως εκπαιδευτές άπειρους, που έχουν τελειώσει κάποια σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας ή κάποιους που κάνουν άλλη δουλειά και συμπληρώνουν το εισόδημά τους, πειραματιζόμενοι στα σκυλιά. Είναι βολικός τρόπος για τον ιδιοκτήτη γιατί δεν τρέχει στη σχολή και συνήθως ο πιο οικονομικός, αν πρόκειται για "αλεξιπτωτιστές" του χώρου, οι οποίοι μόλις συμπληρωθούν τα μαθήματα χάνονται, αφού η μόνη επαφή είναι το κινητό τους τηλέφωνο.

Είναι θετικό ότι τα ζώα εκπαιδεύονται στο χώρο που ζούνε, αλλά δεν τους παρέχονται εμπειρίες όπως το να μένουν ελεύθερα, να έχουν επαφή με άλλα σκυλιά, συνάντηση με άλλους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά μαθαίνουν έναν ξερό αριθμό 4-5 παραγγελμάτων.

 

02. Εκπαίδευση με παραμονή στη σχολή

Στην περίπτωση αυτή, η σχολή πρέπει να διαθέτει οργανωμένο χώρο.

Ο σκύλος σας μένει κάποιο διάστημα εσώκλειστος στη σχολή και στο τέλος της εκπαίδευσης κάνει κάποια μαθήματα προσαρμογής με τον ιδιοκτήτη. Είναι θεωρητικά ο πιο ξεκούραστος και λιγότερο χρονοβόρος τρόπος, αλλά και μερικές φορές δύσκολος στην προσαρμογή για μερικούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι παίρνοντας το σκύλο από τη σχολή δεν χρειάζεται πλέον να ασχοληθούν καθόλου μαζί του, το οποίο φυσικά δεν ισχύει.

 

Είναι μάλλον ο πιο δαπανηρός τρόπος γιατί πρέπει να πληρωθούν και τα έξοδα παραμονής. Μπορεί, βέβαια, να συνδυαστεί με πιθανή απουσία σας για διακοπές, όπου είναι καλύτερα ο σκύλος να εκπαιδευτεί παραμένοντας σε έναν χώρο, παρά να φιλοξενείται σε ένα κλουβί. Συνήθως είναι η μοναδική λύση για ιδιοκτήτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αποστάσεις για τις κοντινότερες σχολές είναι μεγάλες.

Μεγάλο μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο σκύλος είναι μακριά σας για ένα μεγάλο διάστημα, και από το χώρο του και από τον ιδιοκτήτη του, και δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπαίδευσή του. Σε τέτοια περίπτωση, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει κερδίσει 100% την εμπιστοσύνη σας.

 

03.  Εκπαίδευση στη σχολή με δικές σας επισκέψεις

Ο σκύλος πάει με τον ιδιοκτήτη στη σχολή, κάνει τα μάθημα και φεύγουν, και η εξάσκηση γίνεται στο σπίτι τους.

Το θετικό είναι ότι η εκπαίδευση γίνεται μπροστά σας, πιθανές απορίες λύνονται επί τόπου και παρακολουθείτε την πρόοδο του σκύλου σας καθημερινά, και με πρακτική στο σπίτι. Απαιτείται οργανωμένη σχολή με υποδομή και χώρο ώστε να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευση. Είναι ο πιο χρονοβόρος τρόπος, αλλά με τα πιο σταθερά αποτελέσματα και ακόμα καλύτερος αν υπάρχουν και ομαδικά μαθήματα εξάσκησης.

Το αρνητικό είναι ότι πρέπει να πηγαίνετε πολλές φορές, αλλά το πλεονέκτημα είναι ότι εκπαιδεύεστε κι εσείς με το σκύλο σας και μετά δουλεύετε στο σπίτι, με αποτέλεσμα να βλέπετε άμεσα την πρόοδο του τετράποδου φίλου σας.

  • Ποιον τρόπο να επιλέξετε;

 

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι εκπαίδευσης σε όλους τους χαρακτήρες των σκύλων.

Για παράδειγμα, ένα σκυλί που έχει προβληματική συμπεριφορά και η εκπαίδευσή του έχει να ασχοληθεί με διόρθωση κακών συνηθειών, είναι προτιμότερο να δουλέψει μαζί με τον ιδιοκτήτη. Επίσης, αν ένας ιδιοκτήτης είναι ασυνεπής στις συναντήσεις του για εκπαίδευση, είναι προτιμότερο να εκπαιδεύσει το σκύλο "εσώκλειστο" παρά να μην τον εκπαιδεύσει καθόλου.

 

Τώρα, για όσους ισχυρίζονται ότι ο σκύλος γνωρίζει ένα μόνο αφεντικό και εκπαίδευση μπορεί να κάνει μόνο ένας κι ας ζει ο σκύλος σε οικογένεια, αγνοήστε τους.

Ο σκύλος πάντα ακούει κάποιον καλύτερα από τους άλλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τους υπόλοιπους θα τους τραβολογάει στο δρόμο.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να ελέγχεται απ' όλους όσους ζούνε στο σπίτι, αρκεί να έχουν τη διάθεση.

 

Για να αποδώσει η εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει πάντα η συνέχεια στο χώρο του σκύλου, αλλιώς γιατί να τον εκπαιδεύσετε αν δεν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS